Klachten en risico op overdosis door tekort Thyrax

Veel schildklierpatiënten moesten gedwongen overstappen van Thyrax naar een ander merk levothyroxine. Als gevolg ervaren patiënten van de gedwongen overstap meer klachten, en werken en sporten zij minder. Mensen met een hoge dosis (>100µg) lopen het risico op overdosering. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

(Tekst: NIVEL)

Begin 2016 ontstonden tekorten van het schildklierhormoon Thyrax® Duotab (levothyroxine) door verplaatsing van de productie van Nederland naar Duitsland. Hierdoor moesten veel patiënten overstappen op een ander merk levothyroxine.

Risico op overdosering

Van de patiënten die voor de overstap goed waren ingesteld en daarom op een zelfde dosis overstappen naar het nieuwe middel heeft ruim 30% na de overstap een te lage bloedwaarde (de zogenaamde TSH-waarde). Dit duidt, ondanks dat overgestapt is op eenzelfde dosering,  op een overdosering van het nieuwe middel. Dit effect is het sterkst voor patiënten die voor de overstap meer dan 100µg Thyrax gebruikten.  Internist-endocrinoloog Eric Fliers, voorzitter van de klankbordgroep: “Wij dachten vooraf: het valt waarschijnlijk  wel mee. Maar we zien nu toch dat het niet meevalt”.

Patiënten ervaren meer klachten en werken en sporten minder

Ruim een kwart van de patiënten voelt zich na de overstap slechter dan voor de overstap. Voor de overstap verzuimde 5% van de patiënten in de voorafgaande 6 weken van (vrijwilligers)werk. Twaalf weken na de overstap geeft 11% van de patiënten in de afgelopen 6 weken te hebben verzuimd. Ook zegt 53% van de patiënten na de overstap minder te kunnen sporten door klachten van hun schildklieraandoening, tegenover 38% voor de overstap.

NIVEL-onderzoeker Liset van Dijk: “Drie maanden na de overstap is zien we nog steeds dat minder mensen werken en sporten en meer mensen van hun werk verzuimen. De overstap van Thyrax naar een ander merk heeft voor een deel van de patiënten behoorlijk grote gevolgen”.

350.000 Thyrax-gebruikers

In Nederland hebben 500.000 mensen  een schildklieraandoening. Hiervan gebruikten ruim 350.000 patiënten in 2015 het schildklierhormoon levothyroxine van het merk Thyrax. Overstappen naar een ander merk levothyroxine is niet zonder gevolgen voor patiënten. De meeste patiënten (90%) stapten over van Thyrax naar de merken Euthyrox of levothyroxine TEVA.

Geef een reactie