Landelijke campagne: Houd De Lijn Vrij!

Kent u die geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen op de straat en op de stations? Dat zijn geleidelijnen. Ze worden gebruikt door mensen met een visuele beperking om hun weg te vinden door de openbare ruimte.

(Tekst: Landelijke Campagne)

Helaas weten veel mensen niet wat geleidelijnen zijn en waar ze voor dienen. Met als gevolg dat er vaak fietsen, koffers of reclameborden opstaan. Dit levert voor blinde en slechtziende mensen lastige en zelfs gevaarlijke situaties op. Daarom vragen we aan iedereen: ‘Houd de lijn vrij!’

Mensen die slechtziend of blind zijn voelen met hun taststok of voeten de ribbels om veilig van A naar B te komen. Wanneer er obstakels op de lijn staan, zoals fietsen, koffers, reclameborden of mensen, levert dat veel hinder en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers. De toegankelijkheid van de openbare ruimte wordt erdoor beperkt. Over straat lopen zonder goed zicht is al lastig genoeg en wordt op deze manier onnodig, uiteraard onbedoeld, extra moeilijk gemaakt.

Na de succesvolle campagne in april 2018, waaraan de drie grote steden Utrecht, Amsterdam en Den Haag deelnamen, doen dit jaar 23 gemeenten mee!  Promoteams, bestaande uit mensen met en mensen zonder visuele beperking, gaan in de campagneweek de straat op om het publiek te informeren en te flyeren. En in de deelnemende gemeenten worden op straat en op de stations stickertegels met het campagnelogo naast de geleidelijnen geplakt. Het logo bestaat uit een figuur die met een taststok over de geleidelijn loopt met daaronder de tekst ‘vrijhouden!’. Een duidelijke boodschap aan iedereen die de tegel tegenkomt. Onlinevideo’s ondersteunen de boodschap en op de NS stations en in de treinen worden commercials uitgezonden.

Lees ook: NS frustreert stickercampagne blinden en slechtzienden: ‘Mensen struikelen erover’

Geef een reactie