Onderzoek standaard op PTSS

Onderzoek standaard op PTSS en bespaar miljoenen. De ontwikkeling van stoornissen en gedragsproblemen wordt, in elk geval deels, vaak veroorzaakt door trauma. Toch worden kinderen die in de jeugdzorg belanden niet standaard onderzocht op een posttraumatische stressstoornis. Daar moet verandering in komen.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Dat stellen wetenschappers en psychologen in de Volkskrant. Carlijn de Roos, klinisch psycholoog en promovenda aan de Universiteit van Amsterdam: ‘Wij zien kinderen die jarenlang zijn doorgelopen met een ernstige posttraumatische stressstoornis terwijl deze klachten bij ons binnen een paar weken kunnen worden opgelost. Wij denken dat wachtlijsten aanzienlijk korter kunnen worden door bij iedereen kort te onderzoeken of er sprake is van PTSS. ‘

EMDR effectief bij kinderen met PTSS

De Roos heeft in een onderzoek aangetoond dat EMDR (EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring) effectief is bij kinderen met ptss.

Lees hier verder

Geef een reactie