Sociaal professional wordt monddood gemaakt

‘Kennis en vaardigheden doen in het vak van de sociaal professional zeker niet onder voor houding.’ Dat vindt Lou Repetur, senior projectleider en onderzoeker bij Movisie, in reactie op Gert Schout. De onderzoeker van het VU Medisch Centrum stelde eerder op deze website dat sociaal professionals anders moeten gaan werken. ‘We hebben geen experts nodig, maar mensen met zelfrelativering en humor.’

(Tekst: Zorg en welzijn)

Repetur: ‘De titel van het artikel, “Sociaal professional moet niet de held zijn”, triggerde me. Maar al in de inleiding kwam ik in de problemen. Gert Schout stelt dat we geen experts nodig hebben, maar mensen met zelfrelativering en humor. Hoezo is dat een tegenstelling? Natuurlijk hebben we professionals nodig met humor, een warme persoonlijkheid en allerlei andere houdingsaspecten. Maar dat betekent toch niet dat je als sociaal professional geen kennis hoeft te hebben? Ik ervaar dat ik als maatschappelijk werker, kenniswerker en onderzoeker geraakt wordt door die stelling.’

Kennis en vaardigheden

Repetur wil te allen tijde bestrijden dat kennis en vaardigheden onderdoen voor houding. ‘Als het alleen om de juiste houding gaat, kan ik ook naar mijn buurvrouw met mijn problemen. Ze is heel grappig en het klikt enorm tussen ons. Maar ik wil ook een hulpverlener die weet welke interventie aansluit bij mijn probleem. Een professional heeft dus ook kennis nodig.’

Lees hier verder

Geef een reactie