Vluchteling voelt zich een gevangene

De vluchteling van nu voelt zich een gevangene. In de nieuwe editie van Sozio staat het verhaal van de Irakese man Serko (foto) die beschikt over een verblijfsvergunning maar die geen Nederlands paspoort krijgt – omdat hij geen geboorteakte kan overleggen – en dus ook geen baan kan vinden.

(Tekst: Sozio)

ijdens het filmen ontstaat er een knoop in mijn maag. Daar zit ik dan, als 23-jarige, net afgestudeerd, met mijn camera gericht op iemand die op mijn leeftijd zijn land al was ontvlucht. Serko wilde alleen maar overleven, en nu wordt zijn leven al jaren nog zwaarder gemaakt door ons Nederlandse systeem.

Verstrikt in bureaucratie

Fotografe Tiva Pam trekt zich het lot van Serko aan. ‘Een man die wil en kan meedoen in onze participatiemaatschappij mag niet meedoen. Het draait om één stom briefje. Hoe is dat mogelijk?’ Het is het verhaal van een Irakese student rechten die in 1999 op de vlucht sloeg voor Sadam Hoesseins regime, in Nederland terecht kwam en hier verstrikt raakte in bureaucratie. Serko is bij zijn geboorte niet officieel ingeschreven.

Lees hier verder

Geef een reactie