Deze 14 ziektes bedreigen wijkteams

Hoe goed functioneert jouw wijkteam? Welke collega’s hebben het altijd druk? En zeg nou eens eerlijk: wie heeft er een begrafenisgezicht? In december 2014 waarschuwde Paus Franciscus zijn kardinalen voor 14 ziektes. In dit blog een vertaalslag naar wijkteams.

(Tekst: Zorg en welzijn)

1. De ziekte zich onsterfelijk te wanen
Hoe goed je ook bent in je werk, niemand is onmisbaar. Bedenk dat er altijd collega’s zijn die jouw taken kunnen overnemen. Voorkom zelfoverschatting en deel je kennis met collega’s. Ga samen op pad en zet eigen onderwerpen op de agenda van het werkoverleg.

2. De ziekte van het druk zijn
Opzij opzij opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast. Iedereen heeft het altijd druk. Tijd voor een goed gesprek met collega’s of cliënten ontbreekt.  Durf de boel de boel te laten en neem weer echt tijd voor elkaar.

3. De ziekte van verstening
Iedereen die lang hetzelfde werk doet, kan op een gegeven moment doof en blind worden voor de nieuwe werkelijkheid. Niet meer openstaan voor nieuwe ervaringen en vergeten wat je drijfveren zijn. Dit leidt tot verstening. Maandelijkse intervisiegesprekken voorkomen dit.

4. De ziekte van een overdaad aan planning
Doen is het nieuwe denken. Stop met het urenlang vergaderen en het tot in detail uitwerken van plannen. Vertrouw op elkaars kennis en ga gewoon samen aan de slag. Kijk wat er gebeurt en stel plannen werkende weg bij.

5. De ziekte van slechte coördinatie
In een wijkteam is het belangrijk dat je elkaar dagelijks ziet en zaken met elkaar afstemt. Dit voorkomt misverstanden en irritaties. Begin iedere dag met een dagopening van maximaal 15 minuten.

Lees hier verder

Geef een reactie