15 miljoen dollar voor onderzoek ARDS

Kinderarts-intensivist en medisch hoofd van de kinder-intensive care van het UMCG, Martin Kneyber, heeft 15 miljoen dollar gekregen voor een wereldwijd onderzoek naar beademing van kinderen met het zogeheten acuut respiratoir distress syndroom (ARDS).

(Tekst: UMCG)

Dit is een ernstige acuut ontstane longaandoening waardoor kinderen kunstmatig beademd moeten worden. De sterfte ten gevolge van dit syndroom kan oplopen tot 30 – 40%.

Het is onduidelijk wat de beste manier van behandeling voor deze kinderen is, zeker wanneer de longaandoening zo ernstig is dat het steeds moeilijk wordt om het lichaam van genoeg zuurstof te voorzien. In deze situatie wordt het kind soms op de buik gelegd of wordt overgaan op ‘hoogfrequent oscillerende ventilatie’ als beademingsvorm. Uit het onderzoek moet blijken of deze noodgrepen helpen. Martin Kneyber leidt dit wereldwijde onderzoek, samen met twee Amerikaanse collega’s. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Amerikaanse National Institute of Health en gaat later dit jaar van start.

Martin Kneyber geldt als wereldwijd expert op het gebied van beademing bij kinderen. Zijn onderzoeksgroep richt zich op het verkrijgen van een beter inzicht in het gebruik en de gevolgen van beademing bij kinderen op de korte en lange termijn.

Geef een reactie