4 zorginstellingen over hun duurzame strategie

Als afronding van de MVO Expeditie Duurzame Zorg van MVO Nederland maakten acht zorgorganisaties in Noord-Nederland hun duurzame strategie bekend. Dit is het verhaal van de laatste vier organisaties: Noorderbrug, Nij Smellinghe, ZuidOostZorg en KwadrantGroep.

(Tekst: Zorginstellingen)

Noorderbrug: Opgeladen

Een interne Week van de Duurzaamheid en Gezondheid vormde de kick-off van de MVO Expeditie bij De Noorderbrug. In de tussentijd zijn veel actiepunten al ingevuld. De Noorderbrug heeft al haar contracten doorgelicht op de duurzame component en hier actie op ondernomen. Op basis van de principes van duurzaam vastgoedbeleid is een wooncentrum gevormd uit een getransformeerd  leegstaand kantoorpand in Groningen. De volgende stap is een wooncentrum dat volledig energieneutraal is. Nog dit jaar zal Noorderbrug zijn voedselverspilling met 50 procent terugdringen. Haar vitaliteitsprogramma zet De Noorderbrug in voor zowel medewerkers als cliënten – beiden in hun kracht betekent voor beiden goede resultaten. De MVO Expeditie en de visie op Positieve Gezondheid heeft geholpen om dit door te vertalen in concrete afspraken met de zorgkantoren voor 2016 en 2017. Bestuurssecretaris Annelies Wolters: “De MVO Expeditie heeft bij De Noorderbrug veel verhalen losgemaakt die ons trots maken. We zien dat we met een beetje beweging de olievlek nog veel groter kunnen maken.”

Nij Smellinghe: Aanpakken

De MVO-Expeditie liep parallel aan de nieuwe strategieontwikkeling; dit voedde en versterkte elkaar. Er hebben veel medewerkers geparticipeerd in de expeditie. Zo is een intern netwerk ontstaan, dat meteen ook was gekoppeld aan een extern netwerk met de ketenpartners zoals de verzekeraars, bank en opleider. Positieve gezondheid is opgenomen in het beleid. Functioneringsgesprekken worden nu gehouden met het spinnenweb van Machteld Huber. Dat geeft wel héél andere gesprekken. Ook op het milieuhoofdstuk wordt geschakeld. Folkert Brouwers, als directeur Bedrijf & Gebouwen verantwoordelijk voor het MVO-beleid: “Je gaat je enorm ergeren aan bijvoorbeeld de grote berg verpakkingen. Alles op de OK zit in een aparte plastic verpakking. Voor de hygiëne, ja, maar kan dat nou niet anders?” Dat gaat Nij Smellinghe ongetwijfeld aanpakken. Een eerste stap is echter de energievoorziening. Maar liefst 7.500 zonnepanelen gaan het dak van het Drachtster ziekenhuis bekleden. “Nog niet genoeg voor onze totale stroomvoorziening, maar we vinden het ook een principiële keuze. Wij geloven gewoon dat grijze stroom verleden tijd is – groen is de toekomst.”

Lees hier verder

Geef een reactie