5 bestuurlijke missers rond voeding in de zorg

Een nieuwe visie op voeding past binnen de huidige tijd van veranderingen en vooruitgang. En levert u ook nog eens wapenfeiten voor een goede reputatie en een gezond bedrijfsresultaat. Staat kostenbesparing door betere voeding al op uw bestuursagenda? Vermijd deze vijf vergissingen.

(Tekst: Zorginstellingen)

1. Uw eten ligt niet op andermans bordje

Tien jaar geleden stond voeding in de zorg op geen enkele bestuurs- of beleidsagenda. Dat is tegenwoordig wel anders. Het besef groeit dat ‘goed eten van het grootste belang is voor het slagen van een behandeling en het herstel ervan. Daarmee raakt de voedselvoorziening aan onze kerntaak en is het strategisch geworden,’ aldus Radboudumc bestuurder Cathy van Beek onlangs in Boardroom Zorg. Ook in de langdurige zorg tekent dit besef zich af. Verzekeraars en banken mengen zich in de discussie. Het Ministerie van VWS betreurt het kwaliteitsniveau en de (30-40%) voedselverspilling in de zorg en wil ook duurzame inkoop hoger op de agenda. Uw visie wordt gevraagd!

2. Eten is geen kostenpost

Het onderwerp voeding in de zorg staat dicht bij veel mensen. Verbetering van de maaltijdvoorziening tegen lagere kosten, leidt-intern én extern-tot een héél ander gesprek over veel abstracte beleidsthema’s. U hebt antwoorden op de vraag naar kwaliteit tegen lagere kosten, preventie en gezonde leefstijl, zelfredzaamheid, de patiënt als partner, waardigheid in de zorg, en verspilling. En wat te denken van alle omzet en werkgelegenheid die u regionaal kunt behouden als uw duurzame voeding uit de streek komt? Uw eten vertelt wie u bent.

Lees hier verder

Geef een reactie