5 trends in facility management in de zorg

De wereld van de zorg verandert in een razend tempo en daarmee ook de inrichting van domeinen als facility management. Herman Kok, assistant professor Facility, Health and Innovation Management aan Wageningen University, neemt vijf trends onder de loep.

(Tekst: Zorginstellingen.nl)

Dit zijn volgens hem de 5 trends in facility management in de zorg:

1. Veel nieuwe voedingsconcepten

“Rond voedingsconcepten gebeurt momenteel veel in de zorg. Concepten die erop gericht zijn dat mensen ‘weer gaan eten’. Ondervoeding van patiënten is een groot issue. Een voorbeeld van een nieuw concept is At Your Request van ziekenhuis de Gelderse Vallei. De patiënt kan eten en drinken wanneer hij wil en zelf een keuze uit de voeding maken. Op zijn nachtkastje staat een menukaart. Een telefoontje is genoeg voor een maaltijd, drankje of tussendoortje. Binnen 45 minuten vindt bereiding plaats en heeft de patiënt het bestelde in zijn kamer. Alle bestellingen worden gekoppeld aan het dossier van de patiënt. ‘Mag een glaasje wijn binnen zijn dieet?’. Deze aanpak leidt ertoe dat de patiënt weer zin in eten krijgt en, niet onbelangrijk, voorkomt dat er veel voeding wordt weg gegooid. Wat aanzienlijk scheelt in de kosten.”

2. Robotisering

“In steeds meer vakgebieden is te zien dat menselijke handelingen worden overgenomen door robots. Dat geldt ook voor facility management in de zorg. Steeds vaker komen we robots tegen voor het transport van bedden en goederen. Het Erasmus MC bijvoorbeeld heeft een gerobotiseerd beddenreinigingssysteem. De bedden worden met de hand naar een wasstraat gebracht en vervolgens gewassen door een robot. Wat gebeurt met heet water onder hoge druk. Chemicaliën komen er niet of nauwelijks aan te pas. Resultaat is dat 99% van alle micro-organismen kan worden verwijderd. Bedden zijn schoner dan na het handmatig wassen en drogen. Het drogen en reinigen gaat ook veel sneller dan voorheen met minder water. Bovendien, het Erasmus heeft veel minder bedden nodig dan voorheen omdat er minder in de opslag staan. Door het inzetten van robots kunnen zorginstellingen werken aan duurzaamheid, veiligheid en het verminderen van de kosten.”

Lees hier verder

Geef een reactie