9-jarige neemt initiatief voor boekje over ingrijpende operatie schisis

De 9-jarige Sara Nijman is patiënt bij het Schisisteam Noord-Nederland in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Zij is geboren met een schisis (lip-, kaak-, gehemeltespleet) –  een aandoening waarvoor ze vele malen is geopereerd. Schisis komt in Nederland voor bij 1 tot 2 kinderen per 1000 geboorten.

(Tekst: MCL)

Sara heeft het initiatief genomen om over haar laatste operatie, de sluiting van de kaak,  een boekje te publiceren. Ze heeft dit besproken met Kees Heijdenrijk, haar behandelend kaakchirurg en andere leden van het schisisteam.

Een boekje over deze specifieke ingreep, een zeer ingrijpende fase in het behandelproces van kinderen met een schisis, bestond nog niet. Maar het boekje is er dankzij Sara nu wél gekomen. Sara heeft samengewerkt met het schisisteam, met haar moeder, die haar hielp het verhaal op papier te zetten én met haar vader, die vormgever van beroep is. Het eindresultaat onder de titel ‘Sara stelt het aan de kaak’ is door Sara zélf officieel gepresenteerd op 19 oktober 2017, bij de jaarlijkse schisis-informatieavond in het MCL.

Daarnaast is op Sara’s initiatief een animatiefilm over de sluiting van de kaak gemaakt, die voor ouders en patiënten verduidelijkt hoe de ingreep verloopt.  Zo’n filmpje was er ook nog niet. Het staat hieronder.

Belangstelling voor het boekje? Mail naar schisis@znb.nl  of bel: 058-2866141

Geef een reactie