Aandacht voor privacy in awarenesscampagne ZEKER

In de week van 2 t/m 13 oktober lanceren GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) de privacy awarenesscampagne ZEKER. In deze campagne wordt aandacht gevraagd voor privacybescherming en informatieveiligheid bij zorginstellingen. Op 2 oktober wordt de website zorgzekeren.nl gelanceerd waar  deelnemers hun eigen kennis en kunde op het gebied van informatieveiligheid en privacybescherming kunnen testen.

(Tekst: GGZ Nederland)

Binnen zorginstellingen worden gevoelige gegevens verwerkt en uitgewisseld. Veilig en verantwoord omgaan met deze gegevens is daarbij van groot belang. Enkele leden van GGZ Nederland namen aan de jaarlijkse campagne ZEKER in 2016 ook al deel.

Campagne

Op de campagnewebsite zorgzekeren.nl kunnen deelnemers hun eigen kennis en kunde op het gebied van informatieveiligheid en privacybescherming testen. Wat te doen bij malware? En hoe zorg je dat patiëntgegevens niet bij de verkeerde persoon terecht komen? Ook kan campagnemateriaal om informatieveiligheid onder de aandacht te brengen gedownload worden.

Net als vorig jaar konden deelnemers deelnemen aan een phishing actie. Medewerkers uit hun instelling ontvangen een fake mail. Deelnemers krijgen feedback over hoeveel mensen deze geïnfecteerde mail hebben aangeklikt.

Privacy awareness in de ggz

GGZ Nederland heeft naast de campagne ZEKER al verschillende activiteiten ondernomen tot het ondersteunen van leden op het gebied van informatieveiligheid en privacybescherming, zoals het uitbrengen en beheren van de toolkit PBIV/-B ggz en het organiseren van netwerkbijeenkomsten.

Een greep uit de ervaringen van deelnemers van vorig jaar: ‘Landelijke ondersteuning geeft meer gewicht aan wat moet gebeuren‘; ‘Mooie landelijke en professionele opgezette website en flyers werken beter dan zelfgemaakte folders‘; ‘Ludieke aanpak werkt bij deze noodzakelijke maar soms taaie materie‘.

Over ZEKER

ZEKER is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), GGZ Nederland en hun leden. De campagne wijst medewerkers op het belang van informatiebeveiliging in de zorg en geeft medewerkers handvatten hoe om te gaan met gevoelige informatie. ZEKER is onderdeel van de landelijke campagne Alert Online.

Geef een reactie