Actieplan COPD wint prijs beste longonderzoek

Anke Lenferink, onderzoekster van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, heeft de Longdagen Publieksprijs gewonnen: de prijs voor het beste longonderzoek volgens patiënten. Ruim 2500 mensen brachten hun stem uit, online en tijdens de Longdagen.

(Tekst: Longfonds)

Deze ontmoeting tussen wetenschappers, zorgverleners en patiënten vond de afgelopen twee dagen plaats.

Lenferink oogstte waardering met haar onderzoek naar het persoonlijk actieplan, waarmee mensen met COPD en andere chronische ziekten hun klachten eerder kunnen herkennen en zelf behandelen. Tijdens haar presentatie tijdens de Longdagen viel het in de smaak dat een longaanval minder lang duurt bij mensen die het actieplan gebruiken en dat zij minder vaak met hun longklachten in het ziekenhuis belanden.

De prijs van 2.500 euro ontving Lenferink aan het eind van de Longdagen, bij het afsluitende debat. Lenferink liet vier andere kandidaten achter zich, voor wie overigens ook veel lof was uit de zaal. U kunt het filmpje van Lenferink en de vier andere kandidaten hier terugkijken.

Winnaar Dirkje Postma Talent Award subsidie

Jennifer Collins van het Erasmus MC in Rotterdam kreeg de Dirkje Postma Talent Award subsidie voor haar onderzoek naar de interacties van longstamcellen met andere cellen, zoals cellen van het afweersysteem en bacteriën, in hun omgeving. Hiermee kan een behandeling worden ontwikkeld die longstamcellen stimuleren hun werk weer goed te doen. Dit onderzoek kan o.a. een bijdrage leveren aan de genezing van Bronchopulmonale dysplasie (BPD). BPD is een ziekte waarbij de baby moeite heeft met ademhalen. Het komt vooral voor bij baby’s die te vroeg zijn geboren.

Stimuleren talentvolle onderzoekers

De Dirkje Postma Talent Award richt zich op jonge talentvolle onderzoekers. Het Longfonds wil hen stimuleren om onderzoek te doen naar longen.  Met deze subsidie van € 200.000 kunnen ze bijvoorbeeld een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. Zo helpt het Longfonds hen met de volgende stap in hun wetenschappelijke carrière. Het stimuleren van talentvolle onderzoekers komt het longonderzoek in Nederland ten goede. Voor de komende vijf jaar wil het Longfonds ieder jaar één Dirkje Postma Talent Award toewijzen.

 

Geef een reactie