Activiteitenbegeleiders moeten zich beter profileren

In deze tijd van krappe budgetten in de zorg kan de activiteitenbegeleiding in de verdrukking komen. Dat is niet alleen nadelig voor mensen die ondersteuning nodig hebben, maar ook voor de activiteitenbegeleiders zelf. Het is dus belangrijk dat zij het belang van hun vak onder de aandacht blijven brengen.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Het profileren van het vakgebied activiteitenbegeleiding op collectief niveau is onder de maat. Dat zal in tijden van krapte gevolgen hebben. Ervoor zorgen dat het vakgebied goed in beeld blijft, met name bij beleidsmakers, is steeds meer een verantwoordelijkheid van individuele AB’ers geworden. Daarom is het belangrijk om te weten hoe jij je als activiteitenbegeleider kunt profileren. Wanneer je dat goed doet, kun je inhoudelijk gezag hebben. Dan wordt er naar je geluisterd en wordt jouw bijdrage aan de ondersteuning van de cliënt gewaardeerd en meegenomen in het beleid van de instelling.

Autoriteit

Natuurlijk moet iedere beleidsmaker zich er bewust van zijn dat het hebben van passende dagbesteding het welzijn van mensen verhoogt. Maar in alle hectiek van het maken van inhoudelijke keuzes helpt het uiteraard wel als activiteitenbegeleiders op gezaghebbende wijze van zich laten horen. Het gaat hier niet om macht of speciale bevoegdheden. Het gaat meer om aanzien en autoriteit. Om het gevoel: deze persoon weet waar hij het over heeft en vertegenwoordigt een belangrijk vakgebied.

Lees hier verder

Geef een reactie