ActiZ: Zorgkantoren vergoeden te weinig zorg

Voor zorgorganisaties van is de grens bereikt, schrijft brancheorganisatie AcitZ vandaag. Zorgverzekeraars en zorgkantoren hebben voldoende budget, maar betalen al jaren niet het tarief dat nodig is om ouderenzorg te kunnen verlenen. Bovendien lopen de Nza-tarieven niet gelijk op met de loonkostenstijging in Nederland.

(Tekst: Zorgvisie)

ActiZ vreest dat als het beschikbare budget niet wordt gebruikt om hogere tarieven te betalen, de ouderenzorg verder zal verschralen. ‘Dan moeten zorgorganisaties medewerkers ontslaan, zijn er dus minder ‘handen aan het bed’ om de zorg aan kwetsbare ouderen te verlenen en zullen er wachtlijsten ontstaan. En bovendien wordt het – als de werkdruk toeneemt – minder aantrekkelijk om in de ouderenzorg te gaan werken.’

Gapend gat

Ieder jaar wordt het tarief voor wijkverpleging en verpleeghuis door de Nza geïndexeerd om mee te groeien met de loonkostenontwikkeling (de salarisverhogingen van medewerkers). Met een infographic laat ActiZ zien dat er een ‘gapend gat’ is tussen het vastgestelde Nza-tarief en het werkelijke tarief dat zorgkantoren en zorgverzekeraars betalen aan zorgorganisaties.

Lees hier verder

 

Geef een reactie