Advies en instructie verminderen valpartijen

Het aantal valpartijen van ouderen neemt met dertig procent af met een nieuwe aanpak van de Universiteit Maastricht. Het geheim is een huisbezoek en een op maat gesneden advies en cursus.

(Tekst: Zorgvisie)

Jaarlijks sterven duizenden 65-plussers na een val. In 2014 waren het er  3000. Dit aantal zal door de toenemende vergrijzing de komende 15 jaar oplopen tot circa 4800. Ouderen vallen het vaakste in hun directe woonomgeving. De Universiteit Maastricht speelt daarop in met de nieuwe therapie ‘Zicht op Evenwicht’. Een zorgprofessional, vaak een verpleegkundige of een fysiotherapeut, zoekt de oudere thuis op om daar samen te werken aan vermindering van val-angst en verbetering van zijn of haar functioneren. Ze praten over de gedachten die ouderen hebben over vallen, het nut van lichaamsbeweging en hoe ze hun gedrag veiliger kunnen maken. De gesprekken monden uit in op maat gesneden advies. Verder volgt de oudere een oefenprogramma dat aansluit op de persoonlijke mogelijkheden.

Val-angst overwinnen voorkomt valpartijen

Wetenschapper Tanja Dorresteijn volgde twaalf maanden lang de voortgang van enkele honderden patiënten. De gevolgen van valpartijen zijn volgens Dorresteijn groot. Ouderen die vallen breken vaak een heup, arm of been en lopen niet zelden hoofdletsel of zelfs een hersenschudding op. En hoe ouder ze zijn hoe groter de kans op ernstige gevolgen. Dorresteijn: ‘Alleen al die bezorgdheid om te vallen zorgt voor problemen. Ouderen komen de deur niet meer uit en als ze toch gaan, zijn ze soms zo onzeker dat ze uitgerekend daardoor eerder vallen. Per persoon brengen we zo goed mogelijk in kaart wat helpt om die angstgevoelens te overwinnen en wat de goede oefeningen zijn om meer balans te krijgen, bijvoorbeeld krachtoefeningen of andere vormen van lichaamsbeweging. De meeste ouderen kunnen met de juiste begeleiding vaak toch meer dan ze denken. Zo kunnen ouderen mogelijk zonder professionele hulp zelf weer zelf douchen of boodschappen doen.’

Geef een reactie