Afbeelding van portie op verpakking helpt

(Tekst: Voedingscentrum)

Mensen eten minder uit een verpakking snoep of snacks wanneer ze een afbeelding van een aanbevolen portie zien. Slechts het aantal grammen van een hoeveelheid vermelden werkt niet. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Iris Versluis van Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Portiegrootte-effect

Het is al langer bekend dat grotere porties en verpakkingen zorgen voor het portiegrootte-effect: we zijn geneigd om meer te eten als we iets aangeboden krijgen in grotere porties. Zo worden we aangezet tot overeten zonder dat we het zelf doorhebben. Versluis onderzocht hoe je het portiegrootte-effect kunt voorkomen.

Afbeelding van een normale portie

In het onderzoek van Versluis namen de proefpersonen minder van zoete of hartige snacks zoals chocopinda’s en borrelnoten wanneer de portie als afbeelding was weergegeven. Als alleen de grammen werden vermeld was er geen effect te zien. Blijkbaar is alleen het vermelden van grammen niet duidelijk genoeg.

Versluis concludeert dat de invloed van portie- en verpakkingsgrootte verminderen moeilijk is, maar niet onmogelijk. Mensen die gemotiveerd zijn om te letten op wat ze eten, zijn in staat zich te beheersen, maar hebben wel een beetje hulp nodig. Eén van die hulpmiddelen is het plaatsen van een afbeelding van de portiegrootte op de verpakking.

Lees hier verder

Geef een reactie