Agressie tegen jeugdwerkers loopt uit de hand

Afgelopen jaar heeft 9 van de 10 werkers in de jeugdhulp te maken gehad met agressie. Twee van de drie jeugdwerkers had te maken met ernstige bedreigingen, zoals seksuele intimidatie, discriminatie en fysieke agressie. Dat blijkt uit een werknemersenquête onder jeugdbeschermers en jeugdhulpverleners. Het is tijd om grenzen te stellen.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Bijna elke jeugdwerker is het afgelopen jaar wel een keer uitgescholden: 89 Procent van de werkers in de jeugdhulp heeft in 2017 te maken gehad met agressie. In de jeugdzorg komt agressie meer voor dan in alle andere branches in Zorg en Welzijn. Dat blijkt uit het werknemersonderzoek Zorg en Welzijn AZW. Het enquête gaat over de arbeidsmarkt en de arbeidsomstandigheden van werknemers. De cijfers over agressie zijn eigenlijk “bijvangst”.

Uitgescholden

‘Het is belangrijk dat een grens wordt gesteld aan wat wel en niet door de beugel kan in het contact met cliënten’, zegt Eva de Vroome, woordvoerder van brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland, die de cijfers naar buiten bracht, samen met RTL 4. ‘Voor veel jeugdbeschermers blijkt het onderdeel van hun beroep te zijn dat ze wel eens uitgescholden worden. De instelling moet in overleg met de professionals om een duidelijk grens stellen.’

Lees hier verder

Geef een reactie