Al 21 meldingen van zwijgcontracten in zorg

(Tekst: Volkskrant)

In de zorg blijken zwijgcontracten over misstanden bepaald geen uitzondering. Een week na de oproep van minister Schippers van Volksgezondheid om zulke contracten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan te geven, zijn al 21 meldingen gedaan. Dit heeft de zorginspectie IGZ meegedeeld.

Zwijgcontracten: Rogier Mooij

Directe aanleiding voor Schippers was de dood van de 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Het ziekenhuis maakte fouten en sloot een contract met de moeder waarin staat dat ze niet mag praten met de media. Ook moest de moeder afzien van het indienen van een klacht bij de tuchtrechter en haar aangifte bij de politie intrekken. Het Tergooiziekenhuis zegt twee keer betalingen te hebben gedaan aan haar, ter vergoeding van kosten en schade.

Het zou ook kunnen zijn dat zorginstellingen met dergelijke contracten fouten proberen te verdoezelen. Ze zijn weliswaar verplicht ‘calamiteiten’ bij de inspectie te melden, zoals het onverwacht overlijden van een patiënt. Maar van het melden kunnen zij afzien als ook de nabestaanden hun mond houden. Het is dus mogelijk dat de IGZ nu via de aangemelde zwijgcontracten inzicht krijgt in niet eerder gemelde misstanden.

Lees hier verder

Geef een reactie