Bedrust als risicofactor voor diabetes

Een week bedrust leidt al tot een afname van dertig procent gevoeligheid voor insuline, een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2.

(Tekst: Zorgkrant)

Daarmee gepaard gaat ook nog eens een gemiddeld spiermassaverlies van anderhalve kilo. Een en ander concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC naar aanleiding van onderzoek bij gezonde vrijwilligers. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift Diabetes.

Een langere periode van bedrust, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, gaat gepaard met veranderingen in het lichaam. Zo verlies je gedurende de ligperiode al snel spiermassa en -kracht en neemt onder andere de vetmassa toe. Met name bij kwetsbare, oudere mensen is het van belang hierop alert te zijn, omdat herstel vele malen trager verloopt dan bij gezonde, fitte (jong)volwassenen. Eerdere onderzoeken van de Maastrichtse afdeling Human Biologie en Bewegingswetenschappen toonden dat aan. Nu blijkt dat een week immobiliteit zelfs een invloed heeft op de gevoeligheid voor insuline.

Te veel suiker

De onderzoekers kluisterden tien gezonde jongemannen een week lang aan bed, ongeveer vergelijkbaar met een wat langere ziekenhuisopname. Gedurende deze periode werd op verschillende momenten de insuline-gevoeligheid gemeten en onder meer ook spierkracht, spiermassa en bloedsamenstelling.

Lees hier verder

Geef een reactie