Het begint met snappen. Wat is eenzaamheid?

Na het succesvolle programma Gezond Gewicht gaat Amsterdam nu ook eenzaamheid stadsbreed aanpakken. ‘Ik voel de dure plicht om zoveel mogelijk te doen wat echt werkt,’ zegt regisseur Marijke Andeweg.

(Tekst: Movisie)

De cijfers zijn niet mis te verstaan. Meer dan een derde van de volwassen Amsterdammers voelt zich matig eenzaam en dertien procent zelfs ernstig eenzaam, aldus een peiling van de GGD Amsterdam. De laatste groep telt zo’n 80.000 mensen. En naar verwachting zal dat aantal alleen maar verder oplopen. Onrustbarend, niet? Marijke Andeweg reageert onaangedaan. Ze is gewend om met dit soort grote maatschappelijke problemen te stoeien. En ze heeft al wat  langer zicht op de grote sociaal-economische ongelijkheden in de stad. ‘Een lage opleiding blijkt steeds een belangrijke determinant te zijn,’ zegt ze.

Rotterdamse daadkracht in Amsterdam

Andeweg was eerder verantwoordelijk voor de aanpak van overgewicht bij Amsterdamse kinderen, een stadsbreed programma waardoor het aandeel kinderen met gezond gewicht in enkele jaren tijd substantieel omhoog ging. Ze maakte naam als een atypische gemeenteambtenaar, die een sterk analytisch vermogen paart aan Rotterdamse daadkracht. Andeweg (54) is een kind van Rotterdam-Zuid. Ze groeide op in de Afrikaanderwijk, een bekende achterstandsbuurt. Ja, dat speelt een rol. ‘Ik kijk met weinig afstand naar sociale problemen. En ik voel de dure plicht aanpakken te bouwen die echt werken. Geen window dressing, maar werkelijke, duurzame oplossingen.’

Lees hier verder

Geef een reactie