Bekeken mensen eerder hulpvaardig en vriendelijk

(Tekst: Vrije Universiteit Amsterdam)

Wanneer mensen zich bekeken voelen vertonen ze eerder vriendelijk en hulpvaardig gedrag

Wanneer mensen zich bekeken voelen of denken dat ze door anderen in hun omgeving in de gaten gehouden worden, zijn ze eerder geneigd correct en aardig gedrag te vertonen. Dit blijkt uit onderzoek van VU-sociaal psychologen Zoi Manesi, Paul van Lange en Thomas Pollet. De bevindingen kunnen in de praktijk veel invloed hebben.

Alleen al de aanwezigheid van ogen die je aankijken, zoals in de vorm van afbeeldingen op posters in de omgeving van mensen, kan als efficiënt instrument worden gebruikt om hen over te halen tot sociaal gedrag zoals het helpen van een ander of het vertonen van vriendelijke gedrag. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke online tijdschrift Evolutionary Psychology.

Vreemde ogen dwingen

VU-hoogleraar Paul van Lange: “Iedereen kent natuurlijk de uitspraak ‘vreemde ogen dwingen’, maar nu hebben we wetenschappelijk aangetoond dat ‘echt kijken’ of iemand het gevoel geven dat hij of zij bekeken wordt, mensen stimuleert om zich sociaal wenselijk te gaan gedragen. De ogen moeten je wel aankijken, wegkijkende ogen hebben nauwelijks effect, zo bleek uit ons onderzoek” De aanwezigheid van ogen of het gevoel dat je door iemand wordt bekeken wordt ook wel het “eye-images effect” genoemd. Dit zorgt ervoor dat mensen gevoelig zijn voor de oordelen, en vooral veroordelingen van buitenaf, zoals bewaking van een camera bijvoorbeeld.

Lees hier verder

Geef een reactie