Belgische ziekenfondsen verkopen patiëntengegevens

‘Belgische ziekenfondsen verkopen patiëntengegevens aan farma’. De zeven ziekenfondsen in België verkopen sinds begin dit jaar patiëntengegevens aan farmaceutische bedrijven. Dat schrijft nieuwssite Apache.be. Het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat de ziekenfondsen in België verenigt, benadrukt dat alles volgens de regels gebeurt.

(Tekst: Zorgvisie)

Patiëntengegevens

De verkoop verloopt via het IMA. Het gaat om informatie over het aantal verpakkingen dat van bepaalde medicijnen wordt verkocht, hoeveel patiënten die gebruiken en de periode waarin de patiënten ze gebruiken. Informatie over de diagnose ontvangen de ziekenfondsen niet. IMA-woordvoerder Joeri Guillaume onderstreept op Apache.be dat de gegevens tweemaal worden gecodeerd, zodat farmaceutische bedrijven de identiteit van de patiënten niet kunnen achterhalen.

Bovendien gaat het om statistische gegevens, die kunnen helpen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen. Voorlopig gebeurt het nog op beperkte schaal, maar Guillaume voorspelt dat de inkomsten de komende jaren alleen maar zullen toenemen.

Lees hier verder

Geef een reactie