Betaalbaarheid zorg heikel punt

Het aantal partijen dat af wil van het eigen risico van inmiddels 385 euro per jaar groeit gestaag. Deze week voegde GroenLinks zich bij het rijtje van PVV, SP en 50Plus. Volgens de peilingen zullen deze partijen volgend jaar samen goed zijn voor 61 tot 69 Kamerzetels.

(Tekst: Zorgvisie)

Het CDA en de PvdA moeten hun verkiezingsprogramma nog presteren. Ook bij deze partijen heerst onvrede over de manier waarop het eigen risico in rekening wordt gebracht. Pogingen van de PvdA om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken, liepen vier jaar geleden uit op een mislukking. Het was opgenomen in het regeerakkoord, maar het plan ging niet door vanwege uitvoeringsproblemen.

Stijging eigen risico

Vier jaar later is de onvrede over het eigen zorgrisico alleen maar groter geworden. In de jaren 2008 tot en met 2012 steeg het bedrag dat mensen bij een beroep op zorg zelf moeten betalen van 150 euro naar 220 euro. In 2013 werd het bedrag flink verhoogd naar 350 euro en in de jaren die volgden, liep dit bedrag geleidelijk op. Het eigen risico wordt gebruikt als instrument om het gebruik van zorg af te remmen en als financieringsbron. Vandaag is bekend geworden dat het bedrag in 2017 gehandhaafd blijft op 385 euro. Daarmee lijkt de bovengrens bereikt.

Lees hier verder

Geef een reactie