Bewegingen nadoen kan helpen bij Alzheimer

(Tekst: Thuiszorg magazine)

Patiënten met Alzheimer kunnen door het nadoen van bewegingen van anderen bepaalde handelingen opnieuw leren die door de ziekte moeilijk zijn geworden.

Alzheimer zorgt ervoor dat het lichaam en brein niet meer naar behoren samenwerken. Sommige handelingen kunnen daardoor niet meer goed worden uitgevoerd. Mensen die kampen met de ziekte zijn in de beginfase vaak nog steeds in staat om vrijwillig bewegingen van objecten of andere mensen na te doen.

Als dit het geval is, kunnen zij hierdoor bepaalde handelingen die ze door de ziekte niet meer kunnen uitvoeren, opnieuw onder de knie krijgen. Dat schrijven wetenschappers aan de universiteit van Genoa in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Aging Neuroscience.

Alzheimer leerproces

De onderzoekers vergelijken het imiteren van de bewegingen met een tennisser die een service krijgt aangeleerd door zijn trainer of het gedrag van baby’s die door het nadoen van de moeder leren omgaan met andere mensen. Dit leerproces is te vergelijken met Alzheimerpatiënten die vergeten handelingen opnieuw aanleren.

Lees hier verder

Geef een reactie