Bewoners verpleeghuizen overlijden steeds sneller

Bewoners van verpleeghuizen komen met steeds zwaardere zorgvraag verpleeghuizen binnen, waardoor de verblijfsduur fors afneemt.

(Tekst: Zorgvisie)

Amstelring ligt op koers. De Amsterdamse zorgorganisatie staat niet langer op de ‘zwarte lijst’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ heeft Amstelring verschoven van status 1 (intensief vervolgtoezicht) naar status 2 (vervolgtoezicht). De Inspectie heeft in augustus drie van de 24 locaties van Amstelring bezocht. De medicatieveiligheid is op orde. De personeelsbezetting en de samenwerking tussen zorg en paramedici vertonen een stijgende lijn. De IGZ heeft nog wel zorgen over voldoende deskundigheid onder het personeel en het nieuwe cliëntdossier. Maar de IGZ heeft vertrouwen in de koers van het bestuur en houdt een vinger aan de pols.

Afbouw verpleeghuizen

De problemen bij Amstelring hangen samen met de afbouw van verzorgingshuizen, vertellen Eric Hisgen (voorzitter) en Inge Borghuis van de raad van bestuur. Amstelring deed relatief veel aan verzorgingshuiszorg. De afbouw van zzp 1 tot en met 3 zadelde de zorgorganisatie met een enorme bezuinigingsopdracht op. Borghuis: ‘Drie verzorgingshuizen werden gesloten, in totaal 700 plekken minder. Duizend medewerkers verloren hun baan. Duizend bewoners zijn verhuisd naar een andere woonplek. Dat heeft enorme impact op de organisatie.’

Zwarte lijst IGZ

Amstelring werd in juli volkomen verrast door de publicatie van de IGZ-lijst. De zorgorganisatie was in gesprek met de IGZ over kwaliteitsproblemen op twee locaties, maar de lijst met de categorieën 1, 2, 3 en 4 kwam volkomen uit de lucht vallen. In de beeldvorming ging de ‘zwarte lijst’ een eigen leven leiden.

Lees hier verder

Geef een reactie