Binnentuin van Greunshiem wordt pluk-, beleef- en doe tuin

(Tekst: Facebookpagina Sociaal Wijkteam Centrum Oost)

De binnentuin van Greunshiem in de Schepenbuurt in Leeuwarden wordt verbouwd tot een pluk-, beleef- en doe tuin. Niet alleen bewoners van het wijkzorgcentrum hebben er straks profijt van, ook buurtbewoners en kinderen van kinderopvang Kids First BV in Greunshiem kunnen er gebruik van maken.

Doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. Subsidie voor het project Groen Verbindt komt van het Oranje Fonds.
Een moestuin waar groenten verbouwd worden, een beleeftuin voor kinderen, volop bloeiende planten, een aanlegsteiger voor bootjes in de Potmarge.

Het zijn slechts enkele ideeën over de te verbouwen binnentuin van Greunshiem. Het project valt onder Groen Verbindt, waarmee het Oranje Fonds de sociale samenhang en de leefbaarheid in wijken en buurten wil versterken. “Greunshiem is al vijftig jaar midden in de Schepenbuurt gevestigd. Er is al veel contact met de wijkvereniging en buurtbewoners, maar met dit project hopen we nog meer sociale participatie en wederzijds begrip te stimuleren”, aldus Dick Leemburg, facilitair manager Greunshiem.

Verbinding

Vanuit Palet zijn Greunshiem, de afdeling Welzijn en Dovendagcentrum Oorizon bij de plannen betrokken. Naast Palet zijn Wijkpanel Schepenbuurt en Wil de kartrekkers en wordt er samengewerkt met het sociaal wijkteam, Kids First BV en Fier Fryslân. “Samen steken mensen de handen uit de mouwen.

Via het sociaal wijkteam is bijvoorbeeld een Syrische buurtbewoonster aangedragen. Zij heeft in Syrië als ingenieur bosbouw gewerkt en wil graag een bijdrage leveren.

Voor ons is het mooi dat we haar kennis kunnen gebruiken en zij doet er sociale contacten mee op. De verbinding wordt letterlijk en figuurlijk gelegd”, reageert Mario Frieswijk namens het wijkpanel. Reinno Booij, begeleider bij Wil, is het daarmee eens. Het bedrijf waar zij werkt biedt begeleiding aan mensen met een ondersteuningsvraag om mee te kunnen doen in de samenleving. “De beleeftuin betekent ook voor deze mensen een positieve vorm van dagbesteding. Ze hebben het nu al over cup cakes maken met ingrediënten uit de tuin. Het is mooi om te zien hoe enthousiast ze zijn.”

Idee inbrengen

Samen tuinieren, kinderen die de natuur kunnen beleven, een zomer- en winterfair, nestkastjes timmeren in de winter; Dick zit vol met ideeën. “Maar het is de bedoeling dat bewoners, deelnemers en gebruikers de rolstoeltoegankelijke tuin vorm gaan geven”, benadrukt hij. “Iedereen kan zijn of haar idee inbrengen en daar wordt ook serieus naar gekeken. Wij als initiatiefnemers faciliteren en helpen.”

Aanlegsteiger

De eerste contouren van de ongeveer 300 m2grote tuin zijn al in zicht. Binnen nu en drie jaar moeten alle plannen gerealiseerd zijn. “De tuin zal dit jaar al bereikbaar zijn. Elk jaar breiden we het echter wat meer uit, zodat we in 2018 helemaal klaar zijn als Leeuwarden Culturele Hoofdstad is. Mensen kunnen straks met hun bootje door de Potmarge langs de tuin varen. Eventueel kunnen ze via de aanlegsteiger de tuin te voet bereiken. De tuin wordt echt toegankelijk voor iedereen”, vertelt Reinno.

De projectleiders willen ook de samenwerking zoeken met het Nordwin College en OBS De Potmarge. “Samen realiseren we iets moois, waar we allemaal veel plezier aan zullen beleven.

Groen verbindt echt”, besluit Dick

 

Geef een reactie