In de bioscoop tijdens operatie

Een film kijken in bioscoop formaat ter ontspanning terwijl de chirurg je opereert aan voet of knie. Vanaf vandaag wordt het getest bij de afdeling Chirurgie van het AMC. Onderzoekers willen weten of het kijken naar een film of het luisteren naar je favoriete muziek tijdens een operatie met een ruggenprik of onder lokale verdoving helpt om te ontspannen of zelfs het herstelproces te bevorderen.

(Tekst: AMC)

Een operatie is spannend voor een patiënt. Die spanning kan de beleving van de patiënt beïnvloeden, maar kan ook van invloed zijn op hoe iemand zich voelt tijdens, en zelfs na de operatie. Spanning en pijn worden nu vooral verminderd met medicatie. Maar wat als het op een andere manier kan?

“De spanning voor een patiënt kan mogelijk ook met andere, aanvullende middelen, zoals een videobril of door het luisteren naar je favoriete rustgevende muziek worden gereduceerd”, aldus hoogleraar Marlies Schijven.

Privé bioscoop

In het onderzoek krijgen patiënten een videobril terwijl de chirurg hen opereert. Een privé bioscoop als het ware. Na de operatie wordt hun hartslag en bloeddruk meerdere keren gemeten.

Dinsdag 9 augustus werd de eerste patiënt aan haar enkel geopereerd terwijl zij de film ‘De Nieuwe Wildernis’ bekeek. “Ik vond het echt een verrijking, het voelde als een luxe, terwijl iedereen aan het werk was keek ik naar een film”, aldus de patiënt.

Voor alle patiënten die meedoen aan dit onderzoek geldt: als de film nog niet is afgelopen omdat de operatie klaar is, kunnen ze dankzij een waardebon van Pathé Thuis de film alsnog verder af kijken.

Geef een reactie