Een blik vooruit: dementiezorg in 2020

Over vier jaar zijn alle taxichauffeurs in Nederland dementievriendelijk. Er zijn meer varianten van dagbesteding en de balans tussen werk en mantelzorg voor dementerende ouders is beter geregeld. Het zijn zomaar wat voorspellingen die werden gedaan op het jaarevenement van het Deltaplan Dementie. Een blik vooruit: dementiezorg in 2020.

(Tekst: Zorgvisie)

We hebben nog een hele lange weg te gaan wat betreft onderzoek naar het genezen en voorkomen van dementie’, zegt Marijke Vos, voorzitter van het Deltaplan Dementie. Ze vertelde maandag op het jaarevent waar de coöperatie staat op de drie punten die de leden willen aanpakken: dementie voorkomen en genezen, een dementievriendelijke samenleving organiseren en betere zorg voor mensen met dementie voor elkaar krijgen.

Dementiezorg volgens Van Rijn

Vooral op dat laatste onderdeel ging Vos extra in, omdat staatssecretaris Van Rijn in een videoboodschap het startschot gaf voor het nieuwe programma ‘Dementiezorg voor elkaar’. In dat programma werken Vilans, Movisie, Nivel, Pharos en het Trimbos Instituut samen om de knelpunten in dementiezorg op te lossen. Zoals het feit dat er in de toekomst een groter beroep zal worden gedaan op dementiezorg thuis. ‘De regionale verschillen op dit gebied zijn groot, dus organisaties zullen regionaal moeten samenwerken om van elkaar te leren en de zorg te verbeteren’, zei Van Rijn in de boodschap, waarin hij ook vooruitblikte op 2020.

Lees hier verder

Geef een reactie