Blinden kunnen de beste web-ontwikkelaars zijn

(Tekst: Emerce)

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn de richtlijnen voor toegankelijke websites voor mensen met een visuele of motorische beperking. Beeld je vervolgens eens een website in die volledig voldoet aan alle eisen daarvan. Mooi? Wauw effect? Niet echt toch? Neem nu eens een kijkje op ictu.nl. Wat als ik je zeg dat deze website WCAG2AA is opgeleverd? En dat dit ook nog eens weinig extra tijd en geld heeft gekost?

De WCAG is een instrument voor het ontwikkelen van toegankelijke (drempelvrije) websites voor organisaties binnen én buiten de overheid. Zo’n toegankelijke website is geschikt voor mensen die moeite hebben met zien, horen of bijvoorbeeld met ingewikkelde teksten of het gebruiken van een muis. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld (kleuren-)blinden, doven, mensen met dyslexie of mensen met moeite met de Nederlandse taal.

WCAG2 wordt meestal gezien als een lange lijst met regels die ons als designers en developers beperken in de mogelijkheden om de bezoekers weg te blazen met een geweldige UX. Vaak wordt hier dan ook niet bij stilgestaan tijdens de realisatie van een nieuwe website. Het eindresultaat is een website die verre van toegankelijk is voor gebruikers van uiteenlopende webapparaten, besturingssystemen en hulptechnologieën. Hierdoor sluit je een belangrijke groep gebruikers uit en verklein je je publiek en dus de uiteindelijke conversie.

Lees hier verder

Geef een reactie