Borstvoeding is beste start, ook voor couveusebaby’s

Moedermelk is de beste voeding voor jonge baby’s. Zeker voor te vroeg geboren kinderen, die intensieve zorg nodig hebben op de afdeling neonatologie. Daarom besteedt Medisch Centrum Leeuwarden de maand november extra aandacht aan borstvoeding, met scholingsactiviteiten voor personeel, extra aanwezigheid van de lactatiekundigen, een borstvoedingscafé en intensieve begeleiding van prille ouders.

(Tekst: MCL)

Sinds 2016 heeft het MCL een internationaal gecertificeerde lactatiekundige in dienst en binnenkort verwacht de tweede lactatiekundige van het ziekenhuis haar diploma te behalen. Deze borstvoedingsdeskundigen begeleiden de ouders in het ziekenhuis bij het voeden van hun pasgeboren kind. Ook scholen zij hun collega-verpleegkundigen bij op het gebied van borstvoeding, zodat deze de ouders ook zelf intensiever kunnen begeleiden en voorlichten.

Blij met kennis en ervaring

Het MCL is blij met de extra kennis en ervaring die de twee lactatiekundigen met zich meebrengen. Vooral de afdeling neonatologie heeft hier baat bij, omdat het MCL het enige Friese ziekenhuis is dat deze intensieve zorg biedt aan pasgeboren baby’s die niet langer op de intensive care hoeven te blijven, maar nog wel extra couveusezorg nodig hebben. “Deze jonge kinderen zijn uiterst kwetsbaar”, aldus neonatologieverpleegkundige en lactatiekundige Lydia Groeneveld. “De afweerstoffen die jonge kinderen nodig hebben om gezond en sterk te worden, zitten in de melk van hun eigen moeder. Je zou eigenlijk kunnen zeggen, dat de moedermelk hun beste medicijn is.”

Gezinsgerichte zorg

Naast de vele lichamelijke voordelen voor het kind, biedt het geven van borstvoeding ook voor de moeder gezondheidsvoordelen. Het zelf voeden is daarom een essentieel onderdeel van de zorg in het MCL en reden om dit uitgebreid te faciliteren. Zo kunnen partners bijvoorbeeld altijd blijven slapen in dezelfde kamer als moeder en kind. “Gezinsgerichte zorg noemen we dat”, licht Jeanette Zuidema toe, unithoofd verloskunde/gynaecologie. “Want dat geeft de pasbevallen moeder rust en vermindert haar stress en dat is goed voor de melkproductie. Wij leggen de baby altijd binnen een uur aan bij de moeder, ook in de operatiekamer na een keizersnee. En wanneer dit voor de moeder om medische redenen niet meteen kan, leggen we het kind bij de andere ouder huid op huid.”

“Ouders vinden het fijn om een vaste lactatiekundige te hebben”, vertelt Laura van der Graaf. Zij is kraamverpleegkundige en verwacht binnenkort haar diploma voor lactatiekundige te ontvangen. “Het is eigenlijk net als bij een kinderarts; die wil je regelmatig even zien om te weten of alles goed gaat.” Want ook al is het geven van borstvoeding een natuurlijk proces, het gaat niet altijd vanzelf. Zeker niet bij te vroeg geboren kinderen, die nog geen of onvoldoende zuigreflex hebben. Zij kunnen de moedermelk dan via een sonde krijgen en dat betekent dat de moeder de melk moet afkolven. Soms maanden lang. Dat vraagt veel tijd, doorzettingsvermogen en geduld van de moeder. Om de melkproductie te stimuleren, faciliteert het ziekenhuis de moeders met professionele kolfmachines en andere hulpmiddelen.

November Borstvoedingsmaand

De hele maand november staan de kraamafdeling en de afdelingen verloskunde en neonatologie van het MCL in het teken van borstvoeding. Dat is een maand later dan de nationale Campagne Borstvoeding de Norm, omdat oktober ook al in het teken stond van borstkanker. Het Borstvoedingscafé vindt plaats op 16 en 17 november, op de 17e is het ook Wereld Prematurendag.

Geef een reactie