Centrum Obesitas NN is nu Centre of Excellence

Donderdag 17 mei heeft het Centrum Obesitas Noord Nederland (CON) het predicaat Centre Of Excellence gekregen van de internationale federatie voor de operaties van obesitas en metabole stoornissen (IFSO). Het centrum is gehuisvest in het Medisch Centrum Leeuwarden, heeft een buitenpoli in Groningen (Marum) en is bezig om poli’s te openen in Drenthe en Flevoland.

(Tekst: MCL)

Het Centrum Obesitas Noord Nederland heeft vandaag in Athene internationale erkenning gekregen van de IFSO. Het centrum mag zich op het gebied van operaties tegen ernstig overgewicht voortaan Centre of Excellence noemen, wat inhoudt dat het ziekenhuis aan hoge standaarden voldoet. Zo wijst onderzoek uit dat 80 procent van de overgewichtsoperaties in Leeuwarden binnen een half jaar een halvering van het overgewicht oplevert. Dit jaar (2018) worden in het MCL 850 patiënten geopereerd, tegen een  zevenhonderd de voorgaande jaren. Het is een verdubbeling ten opzichte van 2010.

Dichter bij de patiënt

MCL en Heelkunde Friesland willen de intake voor zogenaamde bariatrische ingrepen, vooral maagverkleiningen, dichter bij de patiënt doen. De patiënten van het Centrum Obesitas komen hoofdzakelijk uit Groningen, Friesland en Drenthe. Daarom heeft het CON een polikliniek in Groningen en opent ze binnenkort buitenpoli’s in Drenthe (Assen) en Flevoland. Operaties blijven in het Medisch Centrum Leeuwarden uitgevoerd worden.

Oplossing

Een overgewichtsoperatie kan een oplossing zijn bij een BMI van ten minste 40 en als andere pogingen om af te vallen, door bijvoorbeeld diëten, niet hebben gewerkt. Bij een BMI tussen de 35 en 40 moet het overgewicht gepaard gaan  van bijkomende problemen zoals suikerziekte, verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterol of een andere levensbedreigende ziekte door (morbide) obesitas om in aanmerking te komen voor een operatie.

Levensveranderende ingreep

Bariatrisch chirurg Marloes Emous: ‘Een maagverkleining is een ingreep die je leven kan veranderen. Het is ook een ingreep die je voor de rest van je leven kiest. Zo zal je moeten leren kleine porties te eten, grote maaltijden zitten er niet meer in. Daarnaast moet men na een operatie gezonder leren eten en gestructureerd aan beweging doen.’

Overlevingswinst

‘Patiënten vallen spectaculair af. De zwaarste patiënt die in Leeuwarden is behandeld woog 270 kilo en verloor ongeveer de helft van dit gewicht. Vier op de vijf patiënten is vrouw. Een deel van deze mensen kan de vroegere baan weer oppakken. Patiënten krijgen hun zelfvertrouwen terug. Ik had een patiënte die na een behandeling voor het eerst in haar leven werd nagefloten op straat. De overlevingswinst is zes tot acht jaar.’

Mini gastric bypass

Centrum Obesitas Noord Nederland is naast de reguliere maagverkleiningen, gespecialiseerd in de mini gastric bypass. Daarbij wordt het overgrote deel van de maag figuurlijk afgesneden, evenals anderhalve meter van de dunne darm, waardoor het voedsel sneller en op een andere plek naar de darm wordt afgevoerd. Andere darmhormonen zorgen er dan ook voor dat je minder trek hebt.

Geef een reactie