Co-creatie is geen vanzelfsprekend samenspel

Sinds de introductie van de participatiesamenleving is co-creatie in de mode geraakt. Het samenspel tussen overheid en burgers leidt echter niet altijd tot goede muziek, betoogt William Voorberg op basis van zijn promotieonderzoek.

(Tekst: Sociale vraagstukken)

‘Binnen de Foo Fighters schrijf ik een basisidee voor een liedje en dan ga ik naar onze drummer Taylor. Wij nemen samen wat demo’s op waarin we de dynamiek van het liedje proberen te bepalen. Daarna gaan we naar de andere jongens en iedereen pakt het liedje beet en trekt het in zijn richting. Dat leidt uiteindelijk tot een beter lied.’

Deze woorden zijn van voormalig Nirvana-drummer en zanger van de Foo Fighters, Dave Grohl. Toen ik begon met mijn promotie-onderzoek was het in de eerste plaats zaak om te bepalen wat co-creatie is. Ik leerde dat het gaat om samen ‘iets’ creëren dat er nog niet is, op basis van materialen of talenten die er al wel zijn. Dat is precies wat bands ook doen: iemand neemt het voortouw en samen met andere muzikanten wordt een simpel idee uitgewerkt tot iets waar ze allemaal trots op kunnen zijn.

Lees hier verder

Geef een reactie