Computersimulaties tonen proces bloedvatgroei

Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum (AMC) hebben grootschalige computersimulaties gebruikt om te ontdekken hoe celtypes samenwerken om nieuwe bloedvaten te vormen. De resultaten van de simulaties zijn vandaag gepubliceerd in het online tijdschrift PLoS ONE.

(Tekst: Zorg & ICT)

Computerclusters

De onderzoekers van CWI en AMC gebruikten computerclusters om grote aantallen virtuele experimenten te doen naar bloedvatgroei. Bij bloedvatgroei zijn twee celtypen betrokken: tipcellen die het ontspruitende bloedvat aanvoeren, en stalkcellen die volgen. Experimenteel biologen konden het niet eens worden over het mechanisme waarmee de stalkcellen de tipcellen achtervolgen.

De wetenschappers modelleerden de groei van een bloedvatnetwerk en voerden virtuele experimenten met dit model uit. Door de eigenschappen van de cellen systematisch te variëren ontdekten zij welke eigenschappen verantwoordelijk zijn voor de taakverdeling tussen tip- en stalkcellen. Tipcellen hebben minder aantrekkingskracht tot andere cellen dan stalkcellen, en hebben daarom de neiging weg te bewegen.

Lees hier verder

Geef een reactie