Contact houden met psychotisch familielid

Familieleden vinden het vaak moeilijk om een naaste met een psychotische aandoening te begrijpen en te bereiken. Vooral als deze niet beseft dat hij ziek is. Hoe kun je contact houden met iemand met een psychotische aandoening?

Tekst: Zorg en Welzijn)

Ypsilon, de vereniging voor naasten van mensen met een kwetsbaarheid voor psychose, concludeert uit de talloze gesprekken met familieleden dat het elkaar niet kunnen bereiken of begrijpen een groot probleem is. Vooral als de persoon met de psychotische aandoening niet beseft dat hij of zij ziek is. Familieleden kunnen volgens Ypsilon hun energie beter steken in het behouden van contact dan de patiënt te proberen uit te leggen en te overtuigen van dat hij ziek is.

Win vertrouwen van mensen met een psychotische aandoening

Aan het gebrek aan ziekte-inzicht kun je als naaste vaak weinig tot niets veranderen, stelt Ypsilon. Door in gesprek te gaan over de belevingen of over de problemen waar de patiënt last van heeft, kun je contact houden en misschien de situatie te verbeteren. Daarvoor heb je verbindende gespreksvaardigheden nodig, vindt Ypsilon.

Lees hier verder

Geef een reactie