Crisisopvang jongeren in gevaar

De crisisopvang voor jongeren is in gevaar. Jeugdzorginstellingen zitten vol en luiden de noodklok. De wijkteams lijken nog niet toegerust voor hun zware zorgtaak.

(Tekst: Sozio)

Volgens Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, actief in Zuid-Holland en Gelderland, heeft zeventig procent van de aangemelde jongeren acute crisiszorg nodig. Enkele jaren geleden lag dat percentage nog rond de twintig procent, meldt BNR Nieuwsradio. Jeugdzorg Nederland krijgt van haar leden wisselende signalen over het onderwerp. In sommige gemeenten gaat het goed, elders inderdaad niet, laat een woordvoerder weten. Als oorzaak voor de gebrekkige zorg worden de wijkteams genoemd, die nog niet lijken toegerust op hun zware zorgtaak. De Kinderombudsman uitte deze zorg ook al in zijn laatste rapport.

Overvolle crisisopvang

In juli 2015 berichtte het AD ook al over de ‘overvolle crisisopvang’. Kinderen met psychoses, zelfmoordneigingen en andere ernstige gedragsproblemen moeten te lang wachten op de juiste zorg, aldus de krant, waardoor de situatie escaleert.

Lees hier verder

Geef een reactie