CU stelt vragen over WMO

Naar aanleiding van onderzoek door koepelorganisatie Ieder(in), BB en Nieuwsuur heeft CU in Nunspeet gisteravond (donderdag) vragen gesteld in de raadsvergadering over de eigen bijdrage Wmo.

(Tekst: WMO Magazine)

Uit de onderzoeken blijkt dat in veel gemeenten een kwart van de zorgontvangers minder of geen zorg meer afneemt vanwege de hoogte van de eigen bijdrage. Ook worden veel mensen tijdens het keukentafelgesprek niet voldoende ingelicht.

Verontrustende berichten

‘Dat zijn verontrustende berichten,’ vindt gemeenteraadslid Ingrid Slaa (CU). ‘We hebben begrepen dat mensen stoppen met zorg of ondersteuning omdat ze de eigen bijdrage niet meer kunnen betalen. Ook zijn er mensen die al bij voorbaat geen zorg aanvragen uit angst de bijdrage niet te kunnen betalen. Wij vinden dat iedereen die zorg echt nodig heeft die zorg ook moet kunnen krijgen. Iedereen telt mee.’

Blij mee

Daarom heeft de fractie in de raadsvergadering gevraagd naar de situatie in Nunspeet. Slaa: ‘We hebben gevraagd of mensen hier goed worden voorgelicht, of de gemeente rekening houdt met persoonlijke omstandigheden en of er als het nodig is gezocht wordt naar een oplossing.’ Wethouder van de Berg heeft positief geantwoord op de vragen. Ook gaf hij aan dat er hard aan gewerkt wordt om het mijden van zorg te voorkomen. De CU-fractie is daar blij mee.

Geef een reactie