Culturele superioriteit voedt wantrouwen politici

Het wantrouwen in politici wordt niet enkel gevoed door wat politici vinden, maar ook door de culturele superioriteit die zij zichzelf met name volgens lageropgeleiden toedichten met hun progressieve culturele opvattingen.

(Tekst: Sociale Vraagstukken)

Bij de jongste Provinciale Statenverkiezingen sprong vooral de electorale doorbraak van Forum voor Democratie in het oog. Net als andere anti-establishment-partijen geeft Forum voor Democratie een stem aan mensen die politici wantrouwen, en verzet zij zich tegen standpunten die breed worden gedeeld door establishment-partijen (‘het partijkartel’).

Opvallend is dat dit verzet op cultureel elitaire wijze gestalte krijgt: voorman Thierry Baudet lijkt met zijn elitaire uitingen en toespraken vol cultuurhistorische verwijzingen de antithese van wat wordt gewaardeerd door het in het algemeen lageropgeleide electoraat van West-Europese anti-establishment-partijen. Het verbaast dan ook niet dat de FvD-achterban een cruciaal verschil vertoont vergeleken met het electoraat van bijvoorbeeld de PVV: hogeropgeleiden zijn er niet ondervertegenwoordigd.

Culturele superioriteit

Dit roept de vraag op of en hoe weerstand tegen elitecultuur een rol speelt bij het wantrouwen in politici dat vooral onder lageropgeleiden leeft. In ons onderzoek bieden wij met een nieuwe cultuursociologische benadering antwoord op die vraag.

Lees verder op Sociale Vraagstukken

Geef een reactie