De blauwe aanpak van verward gedrag

In Nederland heeft de politie een cruciale rol bij personen met verward gedrag. Politiemensen zeggen er alleen voor te staan.

(Tekst: Sociale Vraagstukken)

Gemeenten hebben sinds 2015 steeds meer verantwoordelijkheden gekregen op het gebied van Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen, en mensen gaan sneller na verblijf in een tijdelijke woonvoorziening terug naar de wijk. De Universiteit Utrecht doet momenteel vijf jaar lang onderzoek naar de gevolgen hiervan voor daklozen en voor de samenwerking tussen verschillende partijen.

We horen terug van cliënten dat ze het na de opvanginstelling doorgaans wel zien zitten weer zelfstandig te gaan wonen, maar onder belangrijke voorwaarden. Deze voorwaarden hebben betrekking op begeleiding bij de voorbereiding, en continuïteit van begeleiding tijdens en na uitstroom.

Uit de interviews met partijen actief in de wijk, zoals woningcorporaties, maatschappelijk werk, ggz, verslavingszorg en de gemeente, maken wij op dat het waarborgen van continuïteit vaak (nog) ver te zoeken is. Het bieden van voldoende begeleiding, zeg 6 tot 8 uur per week voor een cliënt die uitstroomt uit een dergelijke voorziening, kan mogelijk ook voorkomen dat iemand terugvalt, wat helaas toch regelmatig nog blijkt te gebeuren.

Lees verder op Sociale vraagstukken

Geef een reactie