De prijs van zorg

Wat kost een behandeling in het ziekenhuis? Zorgverzekeraar CZ maakte vorige week bekend wat hij betaalt aan ziekenhuizen. Patiëntenfederatie Nederland zocht uit hoe groot de verschillen kunnen zijn voor één en dezelfde behandeling. De prijs van zorg.

(Tekst: Patiëntenfederatie Nederland)

Dat kan behoorlijk verschillen, blijkt uit ons onderzoek. Bovendien kan het ook zo zijn dat een ziekenhuis voor dezelfde operatie een ander tarief vraagt aan klanten van andere verzekeraars. Dat komt omdat elke zorgverzekeraar met elk ziekenhuis onderhandelt over de prijzen.

Patiëntenfederatie Nederland vergeleek de gezamenlijke prijs van tien (be)handelingen in de lijst van CZ. Om een eerlijke vergelijking tussen ziekenhuizen te maken, hebben we die behandelingen bij elkaar opgeteld. Als een ziekenhuis bijvoorbeeld duur is bij huidaandoeningen, maar weer goedkoper bij een andere aandoening, dan weegt dat tegen elkaar op. We hebben gekozen voor een top tien van behandelingen die het meeste voorkomen. Het gaat hierbij om verschillende behandelmethoden en aandoeningen.

Wat kost het?

In totaal zijn er 41 ziekenhuizen en klinieken die alle tien behandelingen aanbieden. Het Sint Annaziekenhuis in Geldrop en Eindhoven blijkt deze tien behandelingen het goedkoopst aan te bieden. Voor 3.194,92 euro kan een CZ-verzekerde bij dit ziekenhuis terecht voor deze tien behandelingen. Andere goedkope ziekenhuizen zijn het Laurentius Ziekenhuis (3232,30 euro) en het Catharina Ziekenhuis (3.362,50 euro).

Het Maastricht UMC+ (voorheen Academisch Ziekenhuis Maastricht) is het duurste voor de patiënt. Het rekent namelijk 4348,29 euro voor dezelfde tien behandelingen, 1.153,37 euro meer dan het Sint Annaziekenhuis. Ook het Hagaziekenhuis (4.159,74 euro) en het Spijkenisse Medisch Centrum (4.001,57 euro) vragen meer dan 4.000 euro voor deze tien behandelingen bij elkaar.

Lees hier verder

Geef een reactie