Denk mee over dagbesteding

In de week van 5 februari organiseert de gemeente een 20 hour Challenge over dagbesteding. Een klein team gaat aan de slag met de vraag of dagbesteding in de gemeente Leeuwarden nog beter kan. Heeft u daar ideeën over? Deel ze met ons!

(Tekst: Gemeente Leeuwarden)

Thema dagbesteding

In de gemeente Leeuwarden maken ruim 1.000 personen gebruik van dagbesteding. Door activiteiten en ontmoetingen kunnen kwetsbare mensen op deze manier blijven meedoen in de samenleving. Dat kan een ouder iemand met dementie zijn, maar bijvoorbeeld ook een jongere met een beperking.

20 hour Challenge

Gemeente Leeuwarden organiseert in de week van 5 februari een ‘20 hour Challenge’ over het onderwerp dagbesteding. Een klein kernteam krijgt de opdracht om in 20 uur tijd een antwoord te vinden op de vraag of dagbesteding in Leeuwarden nog beter kan. Maatwerk en kostenbewust zijn daarbij sleutelwoorden. Kan dagbesteding ook anders? Duurzamer? Slimmer? Zijn er mogelijkheden waar niemand ooit aan gedacht heeft, maar die iedereen fantastisch zou vinden?

De challenge duurt een week en is op het Gemeentehuis in Leeuwarden. De 20 uur worden verdeeld over een week. Het kernteam staat er tijdens de challenge niet alleen voor. Er worden experts, ervaringsdeskundigen én outsiders ingevlogen om mee te denken. Op vrijdag pitcht het kernteam  ideeën of scenario’s aan een deskundige jury. De jury let onder andere op:

  • Relevantie – speelt in op waardes die deelnemers aan dagbesteding belangrijk vinden: aandacht, meedoen en zingeving
  • Duurzaamheid – is duurzaam en haalbaar voor de langere termijn, dus geen ad hoc project
  • Betaalbaar – levert op korte termijn (binnen 2 jaar) een structurele kostenbesparing op
  • Mogelijkheid voor maatwerk – biedt ruimte om aan te sluiten op de vraag en potentiële groei van deelnemers
  • Toepasbaarheid – is op korte termijn realistisch uitvoerbaar en heeft een duidelijke planning
  • Originaliteit – is echt anders en baanbrekend

Lukt het om met passende oplossingen te komen voor dagbesteding waar cliënten, mantelzorgers, vrijwilligers, professionele organisaties en bestuurders nog blijer van worden? Dat is de uitdaging!

Kom langs op 5 februari

De challenge start op maandag 5 februari. Op de eerste dag verzamelt het kernteam de inzichten en ideeën van professionals, ervaringsdeskundigen en inwoners. Heeft u een mening over dagbesteding? Of heeft u een goed idee? Kom dan op maandag 5 februari tussen 15.00 en 16.00 uur naar het Gemeentehuis aan de Oldehoofsterkerkhof om uw visie te geven. U kunt zich melden in de hal van het Gemeentehuis. Geen tijd om langs te komen? U kunt ons ook mailen op challenge@leeuwarden.nl. Doe dit uiterlijk 4 februari.

Geef een reactie