Digitaal Zorgplein in gebruik genomen

Tjongerschans heeft maandag 21 januari – tijdens de start van de landelijke e-healthweek – het Digitaal Zorgplein geopend. In de centrale hal kunnen patiënten voortaan terecht voor hulp bij het gebruik van onder meer het patiëntenportaal Mijntjongerschans.nl. Het ziekenhuis vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk patiënten digitaal vaardig zijn en de weg naar Mijntjongerschans weten te vinden.

(Tekst: Tjongerschans)

Wethouder Jelle Zoetendal nam samen met directeur/bestuurder Jan Martin Wijnsma en de vice-voorzitter van de cliëntenraad Hedwich Rinkes het plein in gebruik.

Het digitaal beschikbaar stellen van patiëntinformatie geeft de patiënt meer regie op zijn of haar zorgproces. Door hier gebruik van te maken zijn patiënten beter geïnformeerd omdat zij via Mijntjongerschans 24 uur per dag inzicht in hun medische gegevens hebben. Ze komen daardoor beter voorbereid in de spreekkamer en kunnen zaken vanuit huis regelen. Bijvoorbeeld het invullen van voorbereidende vragenlijsten, een vraag stellen aan de specialist of het plannen van (vervolg)afspraken.

Niet iedereen digitaal vaardig

Tjongerschans merkt dat niet iedere patiënt even digitaal vaardig is. En dat is wel nodig om alle mogelijkheden van een patiëntenportaal te kunnen benutten. Patiënten lopen soms vast bij het inloggen of het gebruiken van alle mogelijkheden en haken af. Op het Digitaal Zorgplein in de centrale hal van het ziekenhuis helpt een gastvrouw bezoekers hun weg te vinden op Mijntjongerschans.nl en laat daarbij de verschillende mogelijkheden zien. In een later stadium zal de voorlichting over digitalisering in de zorg worden uitgebreid.

Helpende hand

Het Digitaal Zorgplein wordt van maandag tot en met vrijdag overdag bemenst door een gastvrouw. De gastvrouw stelt mensen de vraag of ze al gebruik maken van Mijntjongerschans. Als de patiënt een DigiD heeft, neemt ze hem of haar mee naar het plein om daar Mijntjongerschans te demonstreren. Heeft de patiënt (nog) geen DigiD, dan is er een demo-omgeving om alvast wegwijs te worden.

E-healthweek

Tijdens de e-healthweek van 21 tot en met 25 januari staat het gebruik van Mijntjongerschans centraal in Tjongerschans. De hele week is een promotieteam actief om patiënten en bezoekers te informeren en te verwijzen naar het Digitaal Zorgplein. Ook is op woensdag 23 januari een Zorg van Nu team van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig. Dit team biedt zowel bezoekers als medewerkers informatie over verschillende e-health mogelijkheden.

Geef een reactie