Don Quichots gevecht tegen dementie

Het was afgelopen zaterdag Wereld Alzheimerdag. Genezing is nog steeds ver weg. In plaats van als ziekte kunnen we Alzheimer beter beschouwen als een verandering die in sociale kring opgevangen moet worden.

(Tekst: Sociale Vraagstukken)

Goede doelen vragen aandacht voor de ernst van het leed en voor het stigma waar mensen met dementie mee te maken krijgen. Maak geld over! horen we op Wereld Alzheimerdag. Ik raad deze investering graag aan, maar de rendementen in het verleden waren niet om over naar huis te schrijven. Genezing is nog steeds ver weg. Bovendien is het stigma van mensen met dementie verergerd door de kennis over de aftakeling van het brein.

Don Quichot

‘Ik weet wie ik ben’, zei Don Quichot in het boek waarin hij zijn gevecht met de windmolens leverde. ‘Nee hoor’, zeggen dokters tegenwoordig: ‘U bent dement’.

De wetenschap betrapt niet alleen de werkelijkheid, maar creëert ook een nieuwe. Deze stelling is te illustreren aan de hand van Don Quichot. Spaanse neurologen schrijven dat Cervantes er zo goed in is geslaagd de verschijnselen van dementie te beschrijven, dat je zou denken dat Cervantes een modern opgeleide arts was.

Don Quichot wisselt vlagen van verwarring af met helderheid. Hij kan ineens uit bed opstaan om een zwaardgevecht met een denkbeeldige vijand te voeren en korte tijd later een redelijk gesprek voeren met zijn huishoudster.

Lees verder op Sociale Vraagstukken…

Geef een reactie