Donatie-intensivist MCL over donorwet

De stemming over de omstreden donorwet in de Eerste Kamer is uitgesteld, zo bleek gisteravond in het landelijke nieuws. Hoe zit het eigenlijk met deze wet? Waarom is het  belangrijk om een keuze te maken of je wel of geen donor wilt zijn? Rik Gerritsen is donatie-intensivist in het MCL en gaf gisteren een interview aan Omrop Fryslân.

(Tekst: MCL)

Gerritsen vindt dat dat de wet verreweg het beste is voor de nabestaanden. “Het is voor nabestaanden vreselijk om, als ze net hun geliefde hebben verloren, benaderd te worden met de vraag of ze het goed vinden dat hun geliefde zijn/haar organen doneert. Dat is voor mensen heel schokkend, als ze het daar nog nooit over gehad hebben.”

De nieuwe wet verplicht mensen niet om donor te worden, licht Gerritsen toe. Door de nieuwe donorwet verwacht hij wel dat er veel meer mensen over na gaan denken en met hun omgeving gaan praten. Nu is bij 60% van de mensen niet bekend wat men wil en is dus de keuze aan de familie. “Als nabestaanden weten wat hun geliefde gewild heeft, komt de druk niet bij hen te liggen. Wanneer je van te voren weet wat iemand gewild heeft, is die beslissing minder moeilijk.”

Bekijk het hele interview op de site van het MCL.

Geef een reactie