Drie miljoen voor zelfmanagement chronisch zieken

Zorgverzekeraars maken drie miljoen vrij voor eigen regie bij chronische aandoening

De gezamenlijke zorgverzekeraars hebben 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verder brengen van zelfmanagement in de zorg. Hierdoor wordt het mogelijk voor mensen met een chronische aandoening om zelf aan hun gezondheid te werken, met hulp van hun zorgverlener, hun omgeving en ICT. Het bedrag is vrijgemaakt dankzij een krachtenbundeling van patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars in de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!).

(Tekst: Zorgverzekeraars Nederland)

Steeds meer mensen met een chronische aandoening willen meer grip op hun gezondheid, zodat ze de dingen kunnen blijven doen die ze belangrijk vinden. Op vakantie gaan bijvoorbeeld, of voetballen met hun kleinkinderen. De mogelijkheden om hun eigen leven te leiden krijgen ze met zelfmanagement: werken aan je gezondheid met hulp van je zorgverlener, omgeving en ICT.

Zelfmanagement, de volgende stap

Eerstelijns zorgorganisaties die aan de slag willen met zelf management, maar daarvoor onvoldoende reguliere middelen hebben, kunnen aanspraak maken op het beschikbare budget van de zorgverzekeraars. Het invoeren van zelfmanagement is namelijk niet eenvoudig. Zo moet het zorgproces aangepast worden en moeten medewerkers geschoold worden voor hun nieuwe rol.

Lees hier verder

Geef een reactie