Drie Rubiconbeurzen voor de VU

Vijftien onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met Rubiconbeurzen van NWO. Drie daarvan zijn van de VU.

(Tekst: VU)

Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

De gelukkigen van de VU zijn:

Bewegingswetenschapper Irene Kuling gaat twee jaar onderzoek doen naar oog-handcoördinatie bij de Université Catholique de Louvain, ICTEAM and Institute of Neuroscience (IoNS) in België.

Kuling promoveerde in april 2016 op haar onderzoek naar het gebruik van onze handen, dat vaak vanzelfsprekend is, maar veel van ons brein vergt. Zonder na te denken zijn onze handen op het juiste moment op de juiste plaats om dingen te pakken, vangen of te gebruiken. Hoe doet ons brein dat? Kuling bekeek voor haar onderzoek de positiewaarneming van de hand voor en tijdens bewegingen.

Wiskundige Eddie Nijholt, gaat twee jaar naar de University of Illinois, Mathematics in de VS.

Netwerken zijn overal om ons heen. Ze spelen een onmiskenbare rol in de natuur en de techniek door hun vele bijzondere eigenschappen. Netwerken kunnen moeilijk in wiskundige taal uitgedrukt worden: Na het uitvoeren van allerlei abstracte operaties is het systeem vaak niet meer te onderscheiden van de algemene (netwerk-loze) situatie. Nu blijkt dat veel netwerkstructuren als een vorm van symmetrie kunnen worden gezien. Symmetrie is een goed begrepen concept uit de wiskunde, en ‘overleeft’ abstracte operaties vaak goed. Met dit nieuwe stuk gereedschap in hand gaat Nijholt proberen een betere grip op netwerksystemen te krijgen. Hij wil weten hoe bekende ‘knip-en-plak’ resultaten uit de algebra (de studie van symmetrie) gebruikt kunnen worden om netwerken te splitsen en samen te voegen. Hierbij hoopt hij een soort basisnetwerken te vinden die als ‘bouwblokken’ kunnen fungeren om nieuwe netwerken met gewenste eigenschappen te ontwerpen.

Scheikundige Kathrin Stavenhagen gaat twee jaar naar de Harvard Medical School, Beth Israel Deaconess Medical Center in de VS.  

Het oppervlak van immuuncellen is bedekt met suikerbindende moleculen die reageren op en communiceren met de suikers van andere cellen en uit de omgeving. Door het bestuderen van een belangrijk molecuul aan het oppervlak van de cel wil Stavenhagen meer inzicht krijgen in de invloed van deze suikerinteracties op het immuunsysteem.

Feiten en cijfers

In totaal dienden 81 onderzoekers bij NWO een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 44 mannen en 25 vrouwen. Het totale honoreringspercentage is 18%. Onder de mannen is het honoreringspercentage 14% en onder de vrouwen 26%. Twaalf laureaten gaan naar de Verenigde Staten, een naar het Verenigd Koninkrijk, een naar België en een naar Zweden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubiconbeurzen NWO

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo’n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).

Geef een reactie