E-Health, hype of zorgrevolutie?

Onlangs op televisie: Nieuwsuur met een item over e-Health met de prangende vraag: is het een hype of is het een revolutie? Ik ging er eens goed voor zitten.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Wat zich gedurende de tien minuten van het item afspeelde, was een ouderwets staaltje klein Hollands denken en doen. De mislukkingen werden uitgelicht en de privacy guru’s en E-health evangelisten werden los van elkaar aan het woord gelaten. Heerlijk polariserend allemaal en weinig constructief. Tenminste dat was mijn eerste gedachte. Ook dacht ik: “arme cliënt”. Je moet er toch niet aan denken dat je als Nederlander met de zorg te maken krijgt en gedwongen wordt om elke nieuwe technologische ontwikkeling thuis te laten bij het inchecken in het ziekenhuis omdat het niet tot in den treuren getest is en officieel goedgekeurd is verklaard? Het klinkt bijna als een gevangenisregime waarbij je bij binnenkomst je mobieltje moet inleveren.

Zorgondernemer

Wat mij opviel aan de uitzending was dat er slimme en goede dingen werden gezegd. Maar het werd mij ook duidelijk waarom er nog niet zoveel effect te verwachten is van e-Health. De zorgondernemer die een aantal ziekenhuizen runt vatte het mooi samen: de cliënten blijven toch wel komen dankzij de vergrijzing en de ICT binnen ziekenhuizen is erg lastig aan te sluiten op e-Health.

Lees hier verder

Geef een reactie