E-health MCL komt goed uit audits

Het Medisch Centrum Leeuwarden heeft kort na elkaar twee belangrijke audits doorlopen voor het landelijk gegevensuitwisselingsprogramma VIPP (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional). Dit programma richt zich onder andere op het elektronisch versturen van recepten, e-healthmetingen en het gebruik van het patiëntenportaal mijnMCL.

(Tekst: MCL)

Een onafhankelijke beoordelaar heeft vastgesteld dat het MCL voldoet aan de normen die VWS stelt. Deze positieve beoordelingen brengen het MCL weer een stap verder in het verbeteren van de digitale informatievoorziening.

VIPP

Landelijk nemen 66 ziekenhuizen en 35 andere zorginstellingen deel aan dit door de overheid gesubsidieerde programma, dat bestaat uit doelstellingen op het gebied van medicatieveiligheid en informatie-uitwisseling. Dankzij het programma kunnen zorgorganisaties zoals MCL extra stappen zetten om de patiënt meer regie te geven over de eigen gezondheid.

Betere voorbereiding

Een voorbeeld van een norm die het MCL gehaald heeft, zijn de gezondheidsmetingen bij patiënten met de ziekte van Bechterew. Reumatoloog Freke Wink: “Deze patiënten kunnen nu standaard voor elk bezoek via het portaal mijnMCL doorgeven hoe het met ze gaat en welke klachten ze hebben. Vroeger moesten ze hiervoor in het ziekenhuis papieren vragenlijsten invullen en zag ik de antwoorden pas tijdens het gesprek met de patiënt. Als ik nu mijn spreekuur voorbereid, weet ik al hoe het met de patiënt gaat. Met deze informatie kan ik het gesprek met de patiënt veel beter voorbereiden”.

Andere onderdelen van de VIPP-beoordelingen waren onder andere het percentage patiënten dat gebruik maakt van het patiëntenportaal (40%), het elektronisch versturen van recepten naar de apotheken in de regio (34%) en het tonen van een overzicht van medicatie bij ontslag in het patiëntenportaal. Bij deze laatste twee onderdelen voldoet het MCL nu aan de landelijke medicatiestandaarden. Het MCL heeft voor de realisatie nauw samengewerkt met andere zorginstellingen en apotheken in de regio.

Technologie voor je laten werken

Directeur Willem Lenglet: “Met het behalen van deze audits laten we zien dat we een volgende stap hebben gezet om met behulp van technologie dingen anders te organiseren. Digitalisering is hierbij niet het doel. We willen digitale technologie voor ons laten werken. Zo houden we uiteindelijk meer tijd over voor de patiënten”.

Blijven ontwikkelen

Het MCL blijft na deze audits werken aan het verbeteren van digitale informatievoorziening. Ook staat er later dit jaar nog een VIPP-beoordeling op het programma. Het MCL is blij met deze ontwikkelingen, waardoor patiënten zich steeds beter kunnen voorbereiden op het gesprek met de arts en in grotere mate zelf een rol kunnen spelen in het behandeltraject.

Geef een reactie