Eenzaamheid bij oudere migranten is taboe

Veel oudere migranten kampen met eenzaamheid. Zorgprofessionals kunnen veel betekenen om die eenzaamheid te doorbreken. Maar je komt er moeilijk achter, want eenzaamheid is taboe. Psycholoog Bas Steunenberg over het belang van de vertrouwensband met de zorgprofessional en over de ‘sleutelfiguren’.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Oudere migranten zullen zelden klagen over een eenzaam bestaan. Ook niet als ze met psychosomatische klachten bij de huisarts zitten. Want alleen zijn is een taboe onder migrante ouderen. ‘Er is een discrepantie tussen de contacten die oudere migranten hebben met hun uitwonende kinderen en het contact dat ze verwachten’.

Familieband

In het magazine Activiteitensector van mie schrijft psycholoog Bas Steunenberg over de relatief veel vaker voorkomende eenzaamheidgevoelens  onder oudere migranten. ‘Bij oudere migranten is er een sterkere gerichtheid op de eigen gemeenschap, waarbinnen de familiebanden sterk zijn en waar de zorg-rol wordt toebedeeld aan de kinderen. Maar die wonen vaak ook op een grote afstand.’

Lees hier verder

Geef een reactie