Expositie ‘Ken je mij?’ in Tjongerschans

In het kader van ‘de Week van de Vaktherapie’ (12 tot en met 18 november) is er in ons ziekenhuis van november tot januari 2019 een expositie. Met de expositie ‘Ken je mij?’ wordt aandacht besteed aan de werking en meerwaarde van beeldende en muziektherapie. Bij deze therapieën gaat het niet om praten, maar staan juist het doen en ervaren centraal.

(Tekst: Tjongerschans)

De oudere mens

De beeldende werken zijn gemaakt door patiënten op de afdeling Geriatrie en tonen een kijkje in het gevoelsleven van de oudere mens. De werken zijn te zien in de toegangsdraaideur van het ziekenhuis en in de hal naar de spoedeisende hulp.

Vaktherapie op Geriatrie

Vanuit het paramedisch centrum werken twee vaktherapeuten. Anne Marie van Hoeven is muziektherapeut en Tineke de Jong – van Dijk is beeldend therapeut. Zij werken op de afdeling klinische geriatrie. Hier zijn ouderen opgenomen met complexe problematiek op zowel fysiek, sociaal als psychisch gebied. Ziekte, ouderdom en een opname brengen veel teweeg in het leven van mensen. Problemen die veel voorkomen op de afdeling zijn onder andere:

  • Verlies, verdriet
  • Depressie
  • Groter wordende afhankelijkheid
  • Cognitieve achteruitgang
Waarom vaktherapie?

Een ziekenhuisopname brengt vaak spanning en onzekerheid. En beïnvloedt ziekte de gemoedstoestand van mensen die worden opgenomen. Binnen beeldende en muziektherapie krijgen patiënten de ruimte om emoties en gevoelens te uiten, te ontspannen, plezier te beleven en succeservaringen op te doen. Deze behandelvorm draagt bij aan het helingsproces en de levenskwaliteit van de patiënten.

Geef een reactie